Algemeen

Onderlinge competitie stopgezet

Vanaf 1 oktober tot en met 15 oktober is er geen club avond van de damclub DCH. Dit vanwege de corona maatregeling waaraan Ons Huis ook is gebonden en om 22.00 uur de deuren moet sluiten.

Hoe het dadelijk verder gaat wachten we af.

Nationale Competitie

Afgelopen zaterdag 3 oktober werd de tweede ronde van de Nationale Competitie gespeeld. Omdat in deze competitie nogal wat teams zich hebben terug getrokken krijg je hier en daar wat scheve ranglijsten en zijn verschillende teams hierdoor vrij. DIOS 3 was hierom vrij evenals het combinatie team DIOS 4 CT. En DUO 2 haf deze ronde ook geen tegenstander vandaar dat er maar twee spelers van DCH in aktie kwamen. Arnoud de Greef ging met DIOS – Achterhoek 1 naar Lent en speelde daar remise. DIOS  Achterhoek 1 won met 7-9 en is mede koploper met 2-4 in de hoofdklasse A. Damkring Emmeloord was de tegenstander van DIOS-Achterhoek  2 in Emmeloord. Zij wonnen daar met 6-10 waarvan twee punten binnen gehaald door winst van Harry Vos. En zij zijn mede koploper in de eerste klasse A met 2-3.

Nationale competitie van start

In de eerste ronde van de nationale competitie speelden vijf spelers van DCH mee. Bij DIOS 1 in de hoofdklasse A die Hijken 2 uit Drenthe ontving won Arnoud de Greef zijn partij en zijn team met 10-6. Bij DIOS 2 ging Harry Vos in de fout tegen Lelystad en verloor. DIOS 2 kon het nog net gelijk houden op 8-8 in de eerste klasse A. In de tweede klasse E speelde Jaap Vos mee en won,  zijn team  DIOS 3 won met 10-6 van DIIOS/Eureka 2  uit Hoensbroek. In deze zelfde klasse speelde DUO 2 uit Doetinchem thuis tegen VBI 3 uit Huissen. DUO 2 won met 12-4 met onder andere winst van Rodier Evers en Jaap de Vries.

Nieuw Seizoen

Eind augustus is de damclub DCH weer begonnen aan een nieuw seizoen. Omdat het vorige seizoen abrupt werd afgebroken door het corona virus is niet alleen de competitie van DCH niet uitgespeeld , maar werden alle toernooien in het voorjaar zoals beker wedstrijden en sneldammen afgelast. Ook de afsluiting van ons eigen dam seizoen en de ledenvergadering werden niet gehouden. Vandaar dat we nu met een ledenvergadering zijn begonnen. Het een en ander werd even bij gepraat nadat we elkaar op de club een half jaar niet hadden gezien. Hierna werd de agenda punt voor punt doorgenomen en kwamen geen onvolkomenheden tegen.  Wat nog niet vast staat is in hoeverre DCH gaat en kan meespelen in de provinciale competitie, omdat de Gelderse dambond op woensdag 16 september in Hengelo Gld hun ledenvergadering houd. En of dat deze competitie wordt gespeeld is afwachten in verband de ruimtes die nodig zijn om corona veilig te kunnen dammen.  De KNDB heeft met het NOC en NSF daarvoor protocollen opgesteld.

Wat wel vast staat is dat de clubavonden van DCH in september weer zijn begonnen bij club lokaal “Ons Huis”, Beukenlaan in Hengelo Gld.

En er zullen weer een aantal spelers van DCH deel nemen in de Nationale Competitie. die begint op zaterdag 19 september.  Arnoud de Greef, Jaap Vos, Klaas Veldstra, Theo Ortsen en Harry Vos bij DIOS Achterhoek gevestigd in Beltrum en Jaap de Vries en Rodier Evers bij DUO in Doetinchem.

Jubilaris bij Dam Club Hengelo

Begin maart kwam het gehele verenigingsleven stil te liggen door het coronavirus. Alle damcompetities van de KNDB en GDB werden platgelegd en ook bij de damclub in Hengelo Gld. is er vanaf die tijd geen activiteit meer.

Het bestuur van DCH had toen wel een probleem, want bij de feestelijke afsluiting van het jaar worden de kampioenen gehuldigd en de jubilarissen in het zonnetje gezet. Kampioenen zijn er niet , omdat de competitie niet uitgespeeld is. Maar een jubilaris hadden we wel, en hoe.

Gerrit Halfman is al 70 jaar onafgebroken lid van de KNDB en van de Hengelose damclub. Nog ver terug in de vorige eeuw was Gerrit behalve spelend lid ook bestuurslid. Deze functie heeft hij jaren lang vervuld en daarmee telde DCH mee als een bloeiende vereniging in Hengelo. Gerrit speelde in die tijd mee in het eerste team van DCH en wist met zijn team meerdere malen kampioen te worden in district Oost Gelderland en daar mee promotie naar de Gelderse hoofdklasse af te dwingen. Ook verzamelde hij jaren oud papier met diverse andere leden van de club om de kas van de club te spekken, iets waar we heden ten dage nog profijt van hebben.

Naarmate Gerrit ouder werd en richting pensioen ging dacht hij dat hij het met dammen ook wat rustiger aan moest doen. Hij liet de jeugdigen bij de club met alle respect graag voorgaan en toen nam Gerrit met plezier zijn honneurs waar in het tweede team. En met zijn ervaring in de damwereld was Gerrit vaak de aangewezen man die fungeerde als teamleider in de tweede klasse Oost Gelderland waar “zijn” team uitkwam. Deze functie heeft hij tot enkele jaren gelden nog vervuld.

Een andere verdienstelijke functie wie hij verrichte voor DCH doen weinig leden in de damwereld hem na. Voor DCH maakte hij een mooie zeer functioneel mobiele dam kast. Hier in pasten de damborden, klokken en schijven. Het andere benodigde materiaal kon in een lade die hij daarvoor in die kast had gemaakt. De deur is uitneembaar en om omgedraaid een magneetbord om standen en mededelingen voor publicatie op aan te brengen.

Ook maakte hij nog een kleine kistje om vijf borden, schijven en klokken mee te kunnen nemen op locatie om bij snel damtoernooien of toernooien bij te springen waar dat wenselijk was.

Menig dammer die bij ons op bezoek kwam keek daar met veel bewondering naar dit nijvere stukje huisvlijt.

Begin juni wisten we nog niet wanneer wij weer bij elkaar zouden kunnen komen en plaats mogen nemen achter de damborden. (Voor dammen is vanaf 1 juli een ontheffing van de 1,5 meter regel dus dat mag weer) Maar jubilea gaan wel gewoon door, dus daarom hebben de voorzitter en secretaris een afspraak gemaakt met de jubilaris en hem op 1 juli de exacte datum dat hij 70 jaar lid is een bezoek gebracht.

De voorzitter overhandigde hem een oorkonde van de KNDB met 70-jarige lidmaatschap en een bos bloemen voor zijn echtgenote die al die avonden Gerrit moest missen. Te zijner tijd als de damclub weer draait zal er ook op de club nog de nodige aandacht aan worden besteed.

DCH 1 wint laatste wedstrijd

Het eerste team van DCH speelde hun laatste wedstrijd in de Gelderse hoofdklasse van dit seizoen in Voorthuizen tegen DVV. Zij wilden graag winnen om nog op de tiende plaats te eindigden om meer kans te maken in de Gelderse hoofdklasse te blijven. Aan de opstelling was ook te zien dat ze serieus waren en hadden een gemiddelde rating die boven DCH lag. Eddy Hoebink gokte op het verkeerde paard en kon zijn stand positioneel niet goed houden en verloor daardoor zijn partij. Niet lang daarna maakte de tegenstander van Jaap de Vries een verkeerde berekening wat hij duur moest betalen. Beide punten gingen naar Jaap en de stand was weer gelijk.Na een paar uur “dammen”werd het spannend wie er aan het langste eind trok. Tom Westhof dacht laten we maar een kleine voorsprong nemen dan kunnen we altijd nog tegen een onverwachte stootje. Tom wist op positie te winnen en bracht daarmee dus DCH op voorsprong van 2-4. Hier en daar ging het er wat kort er langs of een speler die dacht een punt meer te krijgen, maar, de resterende partijen eindigden allemaal onbeslist. Arnoud de Greef, Klaas Veldstra, Ben Okken, Rodier Eversen Harry Vos speelden remise. Door deze overwinning eindigde DCH op de zevende plaats met 11-10 een goed prestatie.

DCH spelers succes in de Nationale Competitie

In Heino speelden de gebroeders Vos, Jaap en Harry met DIOS 2 hun laatste wedstrijd van dit seizoen in de nationale competitie in de tweede klasse B tegen Hartholt Olie CT. Acht bordpunten was voldoende om het kampioenschap in deze klasse veilig te stellen en Harderwijk 2 voor te blijven en  dit lukte met verve. Slechts een partij ging verloren maar in totaal werd er met 8-12 gewonnen, waarbij Harry en Jaap remise speelden.In totaal behaalden ze 11-19. En zij konden het feestje vieren en promotie naar de eerste klasse. In deze zelfde klasse speelde DIOS 3 met Theo Ortsen in de gelederen in Westerhaar en zij verloren nipt met 11-9 en ook Theo moest daar buigen voor zijn tegenstander en verloor. Jammer want hierdoor blijft DIOS 3 op de twaalfde plaats als laatste staan. DUO 2 poetste thuis tegen DES 3, 15-5 hun nasmaak van hun laatste slechte wedstrijden weg.Ben Okken en Jaap de Vries speelden remise en Rodier Evers won. DUO 2 eindigde als vierde. In de hoofdklasse A sloot DIOS 1 het goed af met winst in Amersfoort tegen ADG met 9-11. Arnoud de Greef speelde gelijk. DIOS 1 sloot af met een vierde plek met 11-16.

Laatste wedstrijd DCH 2 gelijk spel

In de tiende en laatste ronde van de bondscompetitie van dit seizoen in de tweede klasse regio Oost Gelderland eindigde DCH 2 met 10-9  op de vierde plek. De laatste wedstrijd ontvingen zij thuis DSV 3 uit Sinderen en omstreken. Jan Luiten kon al snel profiteren van een misrekening van zijn opponent. Zijn tegenstander dacht een makkelijk dam zetje te hebben bedacht, maar Jan had nog een verrassing na en kon gelijk de felicitaties in ontvangst nemen. Nou zat het Jan wel mee ,maar Gerrit Halfman ging het minder goed af. Hij had wel is waar een schijf veroverd en dacht daarmee de strijd te kunnen beslissen. Echter in het eindspel werd hij positioneel verrast en verloor zelfs de partij. Jammer, maar het is nog in eigen hand met 2-2. Theo Orsten was goedlachs, maar vergat wel zijn remise veilig te stellen en door zijn verlies kwamen de gasten op voorsprong met 2-4. De eer was aan de topscoorder van DCH 2 Gerrit Kreunen die het goed aanvoelde en zijn tegenstander dusdanig onder druk wist te zetten dat hij de klok vergat en door tijdsoverschrijding verloor. Daarmee werd de eindstand 4-4

DCH spelers in de Nationale Competitie

Afgelopen zaterdag stond de tiende ronde van de Nationale Competitie op het programma. De drie teams van DIOS-Achterhoek speelde allen een thuiswedstrijd bij Cafe Spilman in Beltrum. DIOS 1 ontving Fryslan uit Leeuwarden en DIOS moest daarvan winnen om nog in aanmerking te komen voor een promotie wedstrijd, echter dit lukte niet. Zij verloren nipt met 9-11 en staan nu vierde in de hoofdklasse A met 10-14. Arnoud de Greef speelde in tijdnood remise terwijl hij kans had op winst. Het tweede team ontving Witte van Moort 3 uit Westerhaar. DIOS 2 aast op het kampioenschap in de tweede klasse B en was zaak om ook aan de bordpunten te werken. Zij wonnen ruim met 15-5 waarbij Harry Vos ook twee punten had toegevoegd. In die zelfde klasse speelde DIOS 3 tegen DUO 2 uit Doetinchem. DUO 2 heeft praktisch geen kans meer om promotie kwam en met een aantal jeugdspelers en op die manier met uitstekend spel kon DIOS 3 gelijk spelen met 10-10. Bij DIOS 3 won Jaap Vos en verloor Theo Ortsen. Bij DUO 2 speelde Jaap de Vries gelijk en Rodier Evers won. DCH 2 uit Harderwijk die gelijk stond met DIOS 2 verloor van DEZL uit Laren en zodoende is DIOS 2 alleen koploper geworden en kunnen zij 29 februari in Heino kampioen worden. Stand tweede klasse B: 1 DIOS 2 10-17, 2. DCH 2  10-15 3. DES 3  1014  4. DUO 2  10-13.

DCH 2 troeft koploper af

In de negende ronde speelde het tweede team van de “Hengelse damclub” in Aalten tegen ADC de koploper van de tweede klasse van regio Oost Gelderland. In een spannende wedstrijd oogste Gerrit Kreunen twee punten binnen voor DCH 2 en opende daarmee de score voor DCH 2 met 0-2. Het was een wat verrsasende overwinning ,maar ook die tellen. De overige drie spelers kwamen schijnbaar tot de slotsom dat als we alle drie remise spelen dan wordt het 3-5 in het voordeel voor DCH 2. Soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan, maar uiteindelijk is dat wel gelukt. Dit gold ook voor Jan Bosch die veruit de sterkste speler van ADC tegen over zich had. Jan Luiten nam aan het eerste bord de honneurs van DCH waar en speelde evenals Theo Ortsen aan het vierde en laatste bord ook remise. Met deze 3-5 zege loopt DCH 2 wel wat in op de derde plaats, maar nog met een wedstrijd te gaan komen ze niet meer op gelijke hoogte en blijven op de vierde plek staan. Gerrit Kreunen is met deze overwinning de topscoorder van DCH 2 met 7-9 en staat hij op de zevende plek van de ranglijst van de tweede klasse van Oost Gelderland.

DCH 1 opnieuw onderuit

Thuis in de tiende ronde van de Gelderse hoofdklasse ontving het eerste team van DCH WSDV 1 uit Wageningen. Enig sinds was deze wedstrijd al ingecalculeerd als een verliespartij. Net zoals VBI uit Huissen is ook WSDV meerdere malen  kampioen geweest van de Gelderse hoofdklasse, maar ook landelijk in de ereklasse vaak dan met meerdere groot meesters. In deze wedstrijd ging Harry Vos als eerste de boot in. Hij zag een slagzet over het hoofd waar hij anders nogal eens zelf op speelt. Een tijdje later moest Rodier Evers in zijn tegenstander zijn meerdere erkennen die veruit de hoogste rating had. Eddy Hoebink hield het nog mooi op remise, maar korte tijd later kon Jaap de Vries de schijven in het doosje zonder een punt. Tussenstand 1-7 in het voordeel van WSDV. Klaas Veldstra had een gelijkwaardige opponent en speelde remise. Onze gast spelers Tom Westhof en Gert Wisselink hielden zich staande in deze zware wedstrijd en kregen beide een punt voor hun inspanning. Tenslotte moest Arnoud de Greef het opgeven en daarmee eindigde deze wedstrijd in 4-12 voor de gasten uit Wageningen. Op 3 maart is de laatste ronde in Voorthuizen. DCH blijft op de negende plaats staan met 10-8.

DCH spelers in de Nationale Competitie

In de negende ronde van de Nationale Competitie kwamen acht spelers in aktie die ook bij DCH spelen. Arnoud de Greef speelde met DIOS 1 in Harderwijk tegen DCH 1. Zowel Arnoud als zijn team won met 6-14 en heeft met 9-14 op de vierde plek in de hoofdklasse A nog steeds kans op een promotie wedstrijd. In de tweede klasse B werd een spannende wedstrijd gespeeld tussen DUO 2 uit Doetinchem en DIOS 2 uit Beltrum.In Sporthal De Bongerd in Doetinchem moest DUO 2 winnen om uitzicht te behouden op de eerste twee plaatsen voor rechtstreekse promotie of een wedstrijd daarvoor. Echter DUO 2 trok aan de kortste eind, want DIOS 2 ging nipt met een 9-11 overwinning naar huis. Teamleider Harry Vos wist voor DIOS 2 te winnen. Ben Okken en Rodier Evers deelden de punten en Jaap de Vries won namens DUO 2. DIOS 2 staat nu boven aan, omdat DCH 2 uit Harderwijk een punt liet liggen tegen DES 3 uit Lunteren. Stand in deze klasse: 1. DIOS 2 9-15 en een hoger bordsaldo dan 2. DCH 2 9-15 en 3. DUO 2 9-12. DIOS 3 speelde in diezelfde klasse in Wageningen tegen WDSV 4 en verloren daar ruim met 14-6. Theo Ortsen won als enigste van DIOS zijde en Jaap Vos speelde gelijk.  Tenslotte speelt ons nieuw lid Klaas Veldstra nog spelend bij Damkring Emmeloord eerste klasse A, een mindere partij tegen veruit de sterkste speler van  Hoogeveveen  hij verloor zijn partij, maar zijn team won met 8-12. Zij staan vierde met 9-11.

DCH hard onderuit in Arnhem

In de negende ronde van de Gelderse Competitie in de hoofdklasse speelde het eerste team van DCH in Arnhem tegen CTD.Net zoals de vorige keer was ook deze tegenstander een stuk sterker dan wij waren. Alhoewel er toch meerdere kansen waren op remise of voor Jaap de Vries zelfs winst voor het grijpen had ging het toch mis. Jaap zag een meerslag over het hoofd en zodoende werd het remise. Ben Okken had wel voordeel , maar ook was zijn opponent hem te glad af in het eindspel en forceerde remise. Tom Westhof had ook het voordeel met een schijf voor en in het eind zelfs twee, echter net niet voldoende voor de winst. Arnoud de Greef, Klaas Veldstra, Gert Wissselink, Rodier Evers en Harry Vos verloren hun partij doordat hun tegenstanders iets scherper waren dan zij anders had DCH wel meer punten kunnen vergaren. Eindstand werd 13-3 in het voordeel van CTD.. DCH is nu gezakt naar de negende plek met 9-8.

De volgende wedstrijd wordt er ook een van pittige allure en bij de laatste wedstrijd van dit seizoen zijn er betere kansen voor DCH.

DCH spelers in de Nationale Competitie

Afgelopen zaterdag werd de achtste ronde van de Nationale Competitie gespeeld. In de hoofdklasse A behaalde Arnoud de Greef winst voor DIOS 1 in Huizum. DIOS 1 won met 9-11 en blijft de koplopers op twee punten volgen. Het tweede team van DIOS speelde thuis in Beltrum en ontving WSDV 4 uit Wageningen. WSDV 4 is een Combinatie Team van spelers van verschillende verenigingen. Daarbij spelen een aantal jeugd spelers om hen ook een kans te geven op het nationaal niveau. Echter DIOS 2 was op sterkte en had er zin en wonnen met 17-3 met onder andere winst van teamleider Harry Vos. Eveneens thuis DIOS – DVOIJ CT  (ook een Combinatie Team)   die de gasten uit Lunteren, Des 3 ontving. Maar het derde team won niet zoals beide andere teams, maar gingen strijdend ten onder met 6-14. Jaap Vos verloor en Theo Ortsen speelde remise. DIOS 3 blijft hierdoor lantaarn drager is deze klasse. In de top van deze tweede klasse B gaat het er spannend aan toe. DIOS 2 neemt door de winst de tweede plek van DUO 2 over die in Bunschoten verloor met 11-9. Jaap de Vries, Rodier Evers en Ben Okken kwamen niet verder dan remise. Harderwijk 2 won nipten blijft eerste in deze klasse.

Gelijkspel DCH 2

In de zevende ronde van de Gelderse Competitie regio Oost speelde het tweede team van Dam Club Hengelo hun zevende ronde in Sinderen tegen DSV 2. Zij boden daar goed partij tegen de nummer twee van deze klasse en gingen met 4-4 weer naar huis. Gerrit Halfman was daar in een gelijkwaardige partij als eerst uit gespeelde en hield het op remise. Even later was het Gerrit Kreunen die hetzelfde resultaat bereikte en ook gelijk speelde.Jan Luiten moest echter het onderspit daar delven en DCH kwam achter. Jan Bosch wist dit recht et zetten door op een mooie klassieke zijn partij te winnen. DCH 2 staat met 7-4 op de vierde plek.

DCH 1 kansloos tegen Huissen

In de achtste ronde van de Gelderse hoofdklasse had het eerste team van de Hengelose damclub geen schijn van kans op een wedstrijdpunt tegen het veel sterkere VBI uit Huissen. Voor twee jaar geleden verraste DCH door gelijk te spelen in Huissen ook toen in de Gelderse hoofdklasse en ook vorig jaar met de bekerwedstrijd speelde DCH gelijk tegen VBI. VBI, in het verleden vaak genoeg landskampioen had genoeg van dat clubje uit de Achterhoek en kwam met groot aantal spelers uit de Nationale ereklasse aanzetten om met dat Achterhoekse Hengelo eens korte metten te maken. Met een gemiddelde rating van ruim 300 meer had het achttal van Hengelo niet veel in te brengen. De strijd ging de eerste twee uur nog wel gelijk op, maar het duurde daarna niet lang of er begon zich een kentering af te tekenen. Misschien met geluk dat een enkeling nog meer kans op remise had kunnen maken dan Tom Westhof en Jaap de Vries, maar meer dan deze twee bordpunten kwamen niet op de teller van DCH voor. VBI ging met een 14-2 overwinning naar huis en Arnoud de Greef, Eddy Hoebink, KLaas Veldstra, Ben Okken, Rodier Evers en Gert Wisselink waren een nederlaag rijker. DCH 1 staat nu met 6-8 op de zesde plek.

Zevende ronde Nationale Competitie

In deze zevende ronde van de Nationale Competitie weer zeven spelers van DCH van de partij.  DIOS 1 ontving in de hoofdklasse A Heyken dat met een 12-8 weer naar huis werd gestuurd. Arnoud de Greef won zijn partij. DIOS 1 staat met twee punten achter op de koploper 4e met 7-10. In de tweede klasse B speelde DIOS 2 in Lunteren tegen DES 3. Het werd een onbesliste uitslag van 10-10, waarbij de gebroeders Vos , Harry en Jaap wel de volle buit binnen haalden. Doordat DUO 2 wist te winnen met 12-8 met remises van Ben Okken, Jaap de Vries en Rodier Evers gaan zij DIOS 2 met 1 punt voorbij. Ook Harderwijk is DIOS 2 met 1 punt gepasseerd doordat zij wonnen van DIOS 3 die daar verloor met 15-5. Theo Ortsen van DCH zijde verloor zijn partij.