Laatste nieuws

Nationale Competitie

Zit het dammen provinciaal en bij de verenigingen ‘s avonds op slot, afgelopen zaterdag mocht en kon de zesde ronde van Nationale Competitie wel plaats vinden. Toch waren er bij de landelijke teams ook een aantal die daar vanaf zagen in verband met corona. Het vierde team van DIOS speelde daarom niet en speelt de uitgestelde wedstrijd op 18 december in Raalte met Theo Ortsen in de gelederen. De andere drie teams kwamen wel in actie. Het eerste team in de hoofdklasse A speelde in en tegen Lent en wist daar nipt te winnen met 9-11.  Arnoud de Greef, (een van de zeven spelers van DCH die in deze ronde achter het bord zaten) speelde gelijk. Klaas Veldstra als invaller verloor daar. DIOS 1 staat met zesde met 6-7. Het tweede team in de eerste klasse A waar normaal Klaas mee speelt verloor met 11-5 van de kampioenskandidaat in Oerterp. Hierdoor zakken ze een plaats naar de zevende plek met 6-5. Het derde team deed goede zaken in Doetinchem tegen DUO 2. DUO 2 was gebrand op winst om weer aan kop te komen in deze tweede klasse E.Het leek voor hun ook goed te gaan nadat zij met 4-0 voor stonden. Maar aan het eerste bord wist teamleider Harry Vos zijn mede clubgenoot, maar nu zijn tegenstander Ben Okken te verslaan en bracht de spanning terug. Namens DUO speelde Jaap de Vries gelijk evenals Jaap Vos namens DIOS. Aan het eind verloor Rodier Evers die uitkomt voor DUO en hierdoor kwam DIOS 3 weer op gelijk hoogte met DUO 2 namelijk 8-8. DIOS 3 blijft aan de leiding met 4-7 en DUO 2 volgt met 4-5. In deze groep werden ook wedstrijden uitgesteld, zodat de stand iets vertekend is en een ander team DIOS 3 nog op een punt kan naderen.

Nationale Competitie spelers DCH wisselend

In de vijfde ronde van de Nationale Competitie deden de DCH spelers het redelijk goed. In de hoofdklasse A verloor DIOS 1 thuis met 9-11 van DUO 1. Arnoud de Greef won wel. DIOS 1 staat nu met 5-5 zesde. DIOS 2 in de eerste klasse A ontving het team uit Lelystad. DIOS 2 wist te  winnen met 9-7 waarbij Klaas Veldstra daar twee punten aan had toegevoegd. DIOS 2 staat ook zesde met 5-5. Het combinatie team van DIOS met DVOIJ spelers kreeg een pak smeer van Apeldoorn die graag kampioen wil worden in deze tweede klasse B. DIOS  CT verloor met 2-14. Theo Ortsen behaalde wel een hele knappe remise tegen een veel sterkere speler. DIOS  CT staat tiende met 5-2. tenslotte deed DIOS 3 goede zaken in de tweede klasse E, want zij wonnen met 10-6 terwijl de concurrent DUO 2 verloor in Geleen. Namens DIOS 3 won Harry Vos zijn partij en verloor Jaap zijn partij. Voor DUO 2 zat Rodier Evers achter het bord en verloor. Ben Okken speelde gelijk. In deze klasse staat nu DIOS 3 met 3-6 boven aan gevolgd door een paar teams waar onder DUO 2 met 3-4. Deze beide teams moeten als het doorgaat 27 november tegen elkaar.

DCH 2 goed op koers

Het tweede team van DCH doet het op dit moment beter dan het eerste team. Verloor het eerste team voor twee weken geleden hun derde wedstrijd, daar in tegen won het tweede team twee wedstrijden achter elkaar. Ditmaal ontvingen zij het tweede team van DSV uit Sinderen en omgeving. Nadat Jaap Vos het eerste punt binnen haalde wist Harry Vos zijn damcombinatie met winst te verzilveren. Daarna voegde Jan Bosch er nog een overwinning aan roe en de winst voor DCH 2 was binnen. Theo Ortsen moest in het vierde speeluur toch capituleren en daar mee kwam de eindstand op 5-3. DCH 2 staat 2e met 3-4 gelijk met DSV 2 en DOG uit Almen. Jan Bosch haalde de meeste punten voor DCH binnen: 3-5.

DCH leden in Nationale Compettie

In de vierde ronde van de Nationale Competitie werd er weer fel gestreden om de punten. Het eerste team van DIOS-Achterhoek speelde hun wedstrijd in Huissen tegen VBI 2. Zij wonnen met 8-12 en staan vijfde met 4-5 in de hoofdklasse A. Arnoud de Greef speelde remise. In Hoogeveen speelde zowel het tweede als vierde team van DIOS. DIOS 2 trof daar HBC 2 en het bleef daar onbeslist met 8-8. Klaas Veldstra bracht DIOS 2 nog wel op voorsprong met 2-0 maar dat was niet voldoende. Zij staan nu zevende met 4-3 in de eerste klasse A. Het vierde team ging het minder goed af zij verloren met 13-3 en staan tiende. Theo Ortsen hield het op gelijkspel.Het derde team van DIOS mocht de strijd aan gaan in Wageningen tegen WSDV 4. Het werd daar een daverende overwinning voor DIOS 3 met maar liefst 1-15. Alleen Harry Vos moest een remise toestaan. Al zijn team genoten wonnen waaronder zijn broer Jaap Vos. Zij blijven DUO 2 in deze tweede klasse E volgen die eveneens met 15-1 wonnen van Brainsport Brabant CT . Mede door Rodier Evers, Jaap de Vries en Ben Okken die alle drie wonnen. Beide teams hebben 2-4, maar DUO 2 staat met 2 bord saldo punten voor.

DCH 2 wint ruimschoots

In de tweede ronde van de provinciale tweede klasse ontving het tweede team van de Hengelose damclub DIOS 6 uit Beltrum. Mede omdat de Beltrumse dam vrienden met drie spelers waren, kreeg Jan Bosch aan het eerste bord de punten kado (reglementair). Het duurde daarna niet lang voor Erik Brummelman om de punten van DCH 2 te verdubbelen. Theo Ortsen miste de kans op winst in het eindspel en het werd daardoor remise. Tenslotte gaf Gerrit Kreunen in een gelijkwaardige eindstand remise, zodat de eindstand op 6-2 kwam en DCH 2 daar had gewonnen. Het eerste team mocht een dag later in Arnhem aantreden tegen CTD die over meerdere sterke spelers beschikt. Toch leek het voor DCH 1 nog aardig goed te gaan. Nadat Eddy Hoebink totaal was vast gelopen kon hij in het middenspel het niet meer herstellen en verloor zijn partij. Maar hierna ging het beter met DCH door remise van Jaap de Vries en wisten Harry Vos en Rodier Evers te winnen en brachten DCH op voorsprong met 3-5. Helaas verloor Klaas Veldstra in het eindspel een schijf wat hem tevens de partij koste. tenslotte zat Ben Okken in tijdnoot te worstelen en zag een remise variant over het hoofd en verloor. Hiermee won CTD net van DCH met 7-5.

Derde ronde Nationale Competitie

De DCH spelers waren weer aardig op dreef in de nationale competitie zowel bij DIOS als bij DUO. In de hoofdklasse A ontving DIOS 1 Harderwijk 1. Klaas Veldstra viel daarbij in met moest helaas het onderspit delven. Arnoud de Greef speelde gelijk. DIOS 1 verloor nipt met 9-11 en staat met 3-3 op de zesde plek in de middenmoot. Bij DIOS 3 ook thuis de eerste wedstrijd van dit seizoen  tegen Limburg CT deden de gebroeders Vos goede zaken voor het team. Jaap en Harry wonnen en hadden daarmee een aandeel in de winst van 12-4 in de tweede klasse E. In de tweede klasse B ontving DIOS 4 het tweede team van Harderwijk en die gingen eveneens met de eer strijken met  5-11. Theo Ortsen pakte nog wel een punt mee en blijft bij de topscoorders staan in deze klasse met 3-5. DUO 2 speelt net als DIOS 3 in de tweede klasse E en zij wonnen in Tilburg fors met 3-13. Rodier Evers, Jaap de Vries en Ben Okken deden een grote boon in de pot zij wonnen alle drie. Na deze eerste ronde staat DUO 2 met 1 bord punt voor op DIOS 3.

DCH minder goede start competitie

Het eerste team van DCH speelde thuis haar eerste wedstrijd in de Gelderse hoofdklasse tegen DCL uit Lent. Wat op papier een gelijkwaardige wedstrijd leek pakte in werkelijkheid heel anders uit. Kwam DCL met een speler te weinig waardoor Ben Okken reglementair won ging het met de overige spelers minder.Arnoud de Greef, Eddy Hoebink, Klaas Veldstra en Rodier Evers verloren hun partij. Jaap de Vries behaalde remise waarmee de eindstand op 3-9 kwam. Het tweede team verloor nipt thuis van het tweede van Zutphen/Warnsveld in de tweede klasse met 3-5. Jaap Vos, Jan Bosch en Theo Ortsen speelden remise en Gerit Halfman moest het onderspit delven.

DCH leden aardig opdreef in Nationale Competitie

DIOS 1 speelde in de hoofdklasse A in en tegen Heerenveen. Het bleef onbeslist met een eindstand van 10-10. De partij van Arnoud de Greef bleef eveneens onbeslist.  In Leek deed DIOS 2 het in de eerste klasse A voortreffelijk door met 6-10 te winnen. Harry mocht tegen de sterkste opponent en speelde gelijk en Klaas Veldstra won zijn partij. In Gramsbergen mocht het vierde team aantreden tegen het sterkste team uit hun tweede klasse B. Zij verloren met 12-4, maar Theo Ortsen hoort nu bij de toppers in die klasse door de tweede overwinning.  Aankomende donderdag zal het eerste van DCH haar eerste thuiswedstrijd spelen van dit seizoen. Lent komt dan op bezoek.

DCH leden in de Nationale competitie

In de eerste ronde van de nationale competitie speelden vijf spelers van DCH mee. In de hoofdklasse A won Arnoud de Greef met DIOS 1 met 14-6 van Witte van Moort uit Westerhaar. In de eerste klasse A kreeg DIOS 2 het sterkere Emmeloord op bezoek en verloor met 6-10. Klaas Veldstra verloor en Harry Vos speelde remise. DIOS 4 won thuis ruim van Witte van Moort 3 met 10-6 waarbij Theo Ortsen de eerste twee punten binnen kreeg. In Lent won DUO uit Doetinchemwon met 9-1 uitkomend in dezelfde klasse als DIOS  1. Ben Okken viel in en verloor daar. De hoofdklasse is met 10-tallen en de onderste klassen met 8-tallen. DIOS – Achterhoek heeft een nieuw speellokaal : Cafe – zaal grenszicht in Eibergen.

DAMNIEUWS

De eerste ronde van de onderlinge competitie is gespeeld.Hier en daar wel wat gekraak over hoe het wel en met name niet moest. Sommigen kwamen soms er net iets te laat achter dat het fout ging waardoor verlies  van een schijf of uiteindelijk niet meer was te voorkomen. Maar we gaan volgende keer vrolijk verder. In Heino werd de eerste van de acht dam dagen van Overijssel gehouden. Jaap Vos deed het daar voortreffelijk en behaalde  vijf punten uit drie wedstrijden en werd daarmee eerste in zijn groep. Harry Vos moest met iets minder genoegen nemen en kwam niet verder dan drie punten uit drie wedstrijden en werd na barrage derde.

Damclub weer van start

Op donderdag 27 augustus heeft de damclub van Hengelo Gld haar wekelijkse club avonden weer hervat.Op deze eerste avond werd er een korte leden vergadering gehouden met de stand van zaken en hoe we dit seizoen verder gaan. Uit de bijna honderd procent opkomst bleek dat velen verheugd waren om elkaar weer te ontmoeten, bij te kletsen en daarbij een partij konden oefenen met elkaar in hoeverre we het spel nog kennen.Het werd een vrolijke start van het nieuwe seizoen waar hopelijk niet weer roet in het eten wordt gegooid.In ieder geval beginnen we donderdag avond bij clublokaal “Ons Huis” met onze eigen onderlinge competitie. Enkele spelers hebben ook aangegeven dat zij alleen daar aan willen deelnemen en niet aan de bondswedstrijden die zeer waarschijnlijk dadelijk ook weer van start gaan. We hebben nog steeds te maken met coronaregels die we in acht moeten nemen  en daardoor zitten sommige verenigingen in de knel met voldoende geventileerde zaalruimte. Maar als het dadelijk zover is zal DCH 1 in de Gelderse hoofdklasse uitkomen en DCH 2 in de tweede klasse van de Gelderse competitie.

De nationale competitie gaat op zaterdag 18 september van start. Bij DIOS-Achterhoek welke dit seizoen verkast van café – zaal Spilman in Beltrum ( gaat sluiten) naar café – zaal Grenszicht in Eibergen komen vijf spelers uit die eveneens lid zijn van DCH Hengelo Gld.  En bij DUO uit Doetinchem spelen drie spelers mee van Hengelose zijde. Hiermee hopen met zijn allen weer een mooi dam seizoen van te maken. En wilt u dat proeven hoe de sfeer en gezelligheid van een clubavond is dan bent u van harte welkom. Voor een ieder geldt dat je zelf bepaalt in hoeverre je  mee speelt en hoe vaak je speelt.

Onderlinge competitie stopgezet

Vanaf 1 oktober tot en met 15 oktober is er geen club avond van de damclub DCH. Dit vanwege de corona maatregeling waaraan Ons Huis ook is gebonden en om 22.00 uur de deuren moet sluiten.

Hoe het dadelijk verder gaat wachten we af.

Nationale Competitie

Afgelopen zaterdag 3 oktober werd de tweede ronde van de Nationale Competitie gespeeld. Omdat in deze competitie nogal wat teams zich hebben terug getrokken krijg je hier en daar wat scheve ranglijsten en zijn verschillende teams hierdoor vrij. DIOS 3 was hierom vrij evenals het combinatie team DIOS 4 CT. En DUO 2 haf deze ronde ook geen tegenstander vandaar dat er maar twee spelers van DCH in aktie kwamen. Arnoud de Greef ging met DIOS – Achterhoek 1 naar Lent en speelde daar remise. DIOS  Achterhoek 1 won met 7-9 en is mede koploper met 2-4 in de hoofdklasse A. Damkring Emmeloord was de tegenstander van DIOS-Achterhoek  2 in Emmeloord. Zij wonnen daar met 6-10 waarvan twee punten binnen gehaald door winst van Harry Vos. En zij zijn mede koploper in de eerste klasse A met 2-3.

Nationale competitie van start

In de eerste ronde van de nationale competitie speelden vijf spelers van DCH mee. Bij DIOS 1 in de hoofdklasse A die Hijken 2 uit Drenthe ontving won Arnoud de Greef zijn partij en zijn team met 10-6. Bij DIOS 2 ging Harry Vos in de fout tegen Lelystad en verloor. DIOS 2 kon het nog net gelijk houden op 8-8 in de eerste klasse A. In de tweede klasse E speelde Jaap Vos mee en won,  zijn team  DIOS 3 won met 10-6 van DIIOS/Eureka 2  uit Hoensbroek. In deze zelfde klasse speelde DUO 2 uit Doetinchem thuis tegen VBI 3 uit Huissen. DUO 2 won met 12-4 met onder andere winst van Rodier Evers en Jaap de Vries.

Nieuw Seizoen

Eind augustus is de damclub DCH weer begonnen aan een nieuw seizoen. Omdat het vorige seizoen abrupt werd afgebroken door het corona virus is niet alleen de competitie van DCH niet uitgespeeld , maar werden alle toernooien in het voorjaar zoals beker wedstrijden en sneldammen afgelast. Ook de afsluiting van ons eigen dam seizoen en de ledenvergadering werden niet gehouden. Vandaar dat we nu met een ledenvergadering zijn begonnen. Het een en ander werd even bij gepraat nadat we elkaar op de club een half jaar niet hadden gezien. Hierna werd de agenda punt voor punt doorgenomen en kwamen geen onvolkomenheden tegen.  Wat nog niet vast staat is in hoeverre DCH gaat en kan meespelen in de provinciale competitie, omdat de Gelderse dambond op woensdag 16 september in Hengelo Gld hun ledenvergadering houd. En of dat deze competitie wordt gespeeld is afwachten in verband de ruimtes die nodig zijn om corona veilig te kunnen dammen.  De KNDB heeft met het NOC en NSF daarvoor protocollen opgesteld.

Wat wel vast staat is dat de clubavonden van DCH in september weer zijn begonnen bij club lokaal “Ons Huis”, Beukenlaan in Hengelo Gld.

En er zullen weer een aantal spelers van DCH deel nemen in de Nationale Competitie. die begint op zaterdag 19 september.  Arnoud de Greef, Jaap Vos, Klaas Veldstra, Theo Ortsen en Harry Vos bij DIOS Achterhoek gevestigd in Beltrum en Jaap de Vries en Rodier Evers bij DUO in Doetinchem.

Jubilaris bij Dam Club Hengelo

Begin maart kwam het gehele verenigingsleven stil te liggen door het coronavirus. Alle damcompetities van de KNDB en GDB werden platgelegd en ook bij de damclub in Hengelo Gld. is er vanaf die tijd geen activiteit meer.

Het bestuur van DCH had toen wel een probleem, want bij de feestelijke afsluiting van het jaar worden de kampioenen gehuldigd en de jubilarissen in het zonnetje gezet. Kampioenen zijn er niet , omdat de competitie niet uitgespeeld is. Maar een jubilaris hadden we wel, en hoe.

Gerrit Halfman is al 70 jaar onafgebroken lid van de KNDB en van de Hengelose damclub. Nog ver terug in de vorige eeuw was Gerrit behalve spelend lid ook bestuurslid. Deze functie heeft hij jaren lang vervuld en daarmee telde DCH mee als een bloeiende vereniging in Hengelo. Gerrit speelde in die tijd mee in het eerste team van DCH en wist met zijn team meerdere malen kampioen te worden in district Oost Gelderland en daar mee promotie naar de Gelderse hoofdklasse af te dwingen. Ook verzamelde hij jaren oud papier met diverse andere leden van de club om de kas van de club te spekken, iets waar we heden ten dage nog profijt van hebben.

Naarmate Gerrit ouder werd en richting pensioen ging dacht hij dat hij het met dammen ook wat rustiger aan moest doen. Hij liet de jeugdigen bij de club met alle respect graag voorgaan en toen nam Gerrit met plezier zijn honneurs waar in het tweede team. En met zijn ervaring in de damwereld was Gerrit vaak de aangewezen man die fungeerde als teamleider in de tweede klasse Oost Gelderland waar “zijn” team uitkwam. Deze functie heeft hij tot enkele jaren gelden nog vervuld.

Een andere verdienstelijke functie wie hij verrichte voor DCH doen weinig leden in de damwereld hem na. Voor DCH maakte hij een mooie zeer functioneel mobiele dam kast. Hier in pasten de damborden, klokken en schijven. Het andere benodigde materiaal kon in een lade die hij daarvoor in die kast had gemaakt. De deur is uitneembaar en om omgedraaid een magneetbord om standen en mededelingen voor publicatie op aan te brengen.

Ook maakte hij nog een kleine kistje om vijf borden, schijven en klokken mee te kunnen nemen op locatie om bij snel damtoernooien of toernooien bij te springen waar dat wenselijk was.

Menig dammer die bij ons op bezoek kwam keek daar met veel bewondering naar dit nijvere stukje huisvlijt.

Begin juni wisten we nog niet wanneer wij weer bij elkaar zouden kunnen komen en plaats mogen nemen achter de damborden. (Voor dammen is vanaf 1 juli een ontheffing van de 1,5 meter regel dus dat mag weer) Maar jubilea gaan wel gewoon door, dus daarom hebben de voorzitter en secretaris een afspraak gemaakt met de jubilaris en hem op 1 juli de exacte datum dat hij 70 jaar lid is een bezoek gebracht.

De voorzitter overhandigde hem een oorkonde van de KNDB met 70-jarige lidmaatschap en een bos bloemen voor zijn echtgenote die al die avonden Gerrit moest missen. Te zijner tijd als de damclub weer draait zal er ook op de club nog de nodige aandacht aan worden besteed.

DCH 1 wint laatste wedstrijd

Het eerste team van DCH speelde hun laatste wedstrijd in de Gelderse hoofdklasse van dit seizoen in Voorthuizen tegen DVV. Zij wilden graag winnen om nog op de tiende plaats te eindigden om meer kans te maken in de Gelderse hoofdklasse te blijven. Aan de opstelling was ook te zien dat ze serieus waren en hadden een gemiddelde rating die boven DCH lag. Eddy Hoebink gokte op het verkeerde paard en kon zijn stand positioneel niet goed houden en verloor daardoor zijn partij. Niet lang daarna maakte de tegenstander van Jaap de Vries een verkeerde berekening wat hij duur moest betalen. Beide punten gingen naar Jaap en de stand was weer gelijk.Na een paar uur “dammen”werd het spannend wie er aan het langste eind trok. Tom Westhof dacht laten we maar een kleine voorsprong nemen dan kunnen we altijd nog tegen een onverwachte stootje. Tom wist op positie te winnen en bracht daarmee dus DCH op voorsprong van 2-4. Hier en daar ging het er wat kort er langs of een speler die dacht een punt meer te krijgen, maar, de resterende partijen eindigden allemaal onbeslist. Arnoud de Greef, Klaas Veldstra, Ben Okken, Rodier Eversen Harry Vos speelden remise. Door deze overwinning eindigde DCH op de zevende plaats met 11-10 een goed prestatie.